Blogs

#2. Zijn jouw klachten Hormoon gerelateerd?

Een belangrijke vraag  want hoe weet je nou of jouw klachten hormoon gerelateerd zijn?

Vaak weet je wel dat rond de puberteit iedereen ‘last’ krijgt van hormonen en ook tijdens de zwangerschap en vervolgens in de menopauze weer. Dat hoort erbij zegt iedereen dan…

Van de puberteit tot de menopauze of overgang noemen we de vruchtbare periode. In de vruchtbare periode heb je een hogere dosis hormonen die er voor zorgen dat jij je kunt voortplanten. Omdat die voortplanting zo belangrijk is (anders sterven we uit) zorgen die hormonen er ook voor dat jij zo gezond mogelijk blijft in deze periode om dat te kunnen doen.

Welke hormonen zijn dat? Het zijn de sekshormonen. oestrogeen, progesteron en testosteron. Deze hormonen komen allemaal zowel bij mannen als bij vrouwen voor alleen in verschillende hoeveelheden. Samen met nog een aantal andere hormonen zorgen zij voor jouw gezondheid en vruchtbaarheid van je puberteit tot je overgang.

Een voorbeeld hier van is dat je vaak ziet dat jonge kinderen met een allergie er rond de puberteit opeens ‘overheen groeien’ , dat betekent dat rond de puberteit de hormonen voor voortplanting meer worden geactiveerd en het lichaam dus beschermd wordt tegen in dit geval een allergie. Wat je dan vaak weer ziet is dat een andere allergie of andere ziekte rond de overgang weer terug komt. Dat komt omdat de beschermende hormonen weer afnemen.

Ook mannen hebben een overgang! Bij mannen gaat dat alleen heel anders dan bij vrouwen. Bij mannen vanaf ongeveer 40 jaar nemen de hormonen langzaam af, omdat dit zo langzaam gebeurd hebben zij er veel minder last van dan vrouwen.

Bij vrouwen gebeurd dit gemiddeld rond de 50 jaar en dan gaat het opeens heel snel, binnen een jaar of soms iets langer of korter nemen al jouw hormonen af en dat is best heel confronterend. Je wordt dan opeens snel oud, kan last krijgen van opvliegers of andere klachten.

Maar wat zijn nog meer klachten die met hormoon verstoringen te maken hebben?

Als het je maar niet lukt om af te vallen of om op gewicht te blijven dan heeft dat vaak een hormonale reden. De oplossing daarvoor is dan ook juist niet om nog meer te gaan diëten want dat zal je alleen maar veel frustratie opleveren. Het beste kun je een afspraak plannen met een hormoon therapeut om samen jouw hormoon huishouding weer in orde te krijgen en jij je gewenste resultaat kunt behalen en je daarbij ook veel beter zult voelen.

Huidproblemen zoals acne, eczeem, haar uitval,allergie hebben ook te maken met een ontregeling van je hormonen.

Maar ook problemen gerelateerd aan stress, depressie, burn-out, libido problemen, vermoeidheid etc.

veel chronische problemen zoals o.a. reuma, COPD, chronische blaasontsteking en botontkalking.

Cyclische problemen zoals PMS, weinig bloeding of juist erg veel (5 dagen is normaal), cyclische migraine, endometriose etc.

Slaap problemen en ritme verstoring.

En een aantal vormen van autisme en schizofrenie zijn ook gerelateerd aan ontregelde hormonen. Hoe dit precies zit zal ik in een later blog nog helemaal uitleggen.

Aan al deze klachten is iets te doen! Je hoeft er niet mee te blijven rondlopen omdat je altijd hebt gehoord dat het er nou eenmaal bijhoort. Dit kan op natuurlijke wijze opgelost worden dus zonder synthetische hormonen.

De reden dat zo veel klachten met hormonen te maken hebben komt omdat hormonen alles regelen. Bij een kleine ontregeling kun je dus al snel veel klachten krijgen. Probeer altijd de oorzaak van de klachten te vinden en daar wat aan te doen in plaats van de symptomen bestrijden.